S tabo bi rada delila zgodbo Andreje, gospe v srednjih letih. To je zgodba marsikoga od nas. Imeli sva skyp klic. Opazovala sem jo na svojem ekranu (vsa svetovanja enostavno potekajo preko skypa ali telefona in tako oddaljenost ni več problem. Morebitna začetna zadrega pred neznanim po nekaj trenutkih izgine.), ko mi je razlagala svojo življenjsko zgodbo. Z otopelim glasom je govorila, da ne more več, da se počuti zmedeno, da vidi le omejitve, ter da pogosto občuti tesnobo. Tudi z možem, da ne najdeta dobrega stika. 

Nadalje je povedala, da je že vse poskusila in da nič ne deluje. V njenem  glasu sem čutila razočaranje nad sabo, ko je rekla, da pri teh letih še ni “sestavljena”, kot se je sama izrazila.

Ali veš, da je tesnoba navada, natančen vzorec impulzov v naših možganih? 

Mnogo ljudi, tudi sama sem bila ena njih, je navajena gojiti občutke tesnobe in brezizhodnosti. Ta navada je podzavestna in pogosto ukoreninjena globoko v nas. Ko se začnemo “ukvarjati” z njo, je pogosto prvi impulz, da se je želimo znebiti in jo potisniti v stran. Dragi moji, tako ne gre, kajti zapletemo se še globlje v njene zanke. To kar odrivamo, potiskamo v stran še bolj raste – pravi stara kitajska modrost. Vprašaj se, ali si res želiš to?

Zakaj je sprejemanje težave bolje od upiranja?

Čeprav je to morda težko razumeti, moramo v nekem trenutku spoznati, da je tesnoba darilo – popeljala nas bo na pot k resničnemu sebi – to po čemer hrepenimo, kar je mir, ljubezen, blaginja. Seveda, ko tišči v prsih in bi se najraje vrgel skozi okno, ja mi je zelo znan občutek, ni prav lahko sprejeti tega. Ampak, naj te pomirim. Vsakič, ko narediš korak k cilju, mentalno in čustveno dozorevaš in povečaš sposobnost, da kaj takega lahko sprejmeš.

Ja, cilj je sproščenost, lahkotnost, občutki zmožnosti delovanja in da si dovolj tak, kot si. Ta cilj je dosegljiv, do tja pa vodi pot. 

Kako zmanjšati tesnobo in napetost?

1.Obrni se k sebi. To ni sebičnost, temveč ljubezen do sebe.
Ti si najpomembnejša oseba v tvojem življenju – edina s katero boš živel do konca svojega življenja. Zato je prav, da v ta odnos vložiš svoj čas, energijo, ljubezen. Vendar pozor! Ni dovolj samo želja. Potrebna je odločitev, ki ji sledi aktivnost.

2. Neguj ljubezen do sebe – pokaži si, da ti je mar zate.
Negovanje in ljubezen do sebe raste, ko ti ni vseeno zase. To lahko narediš na mnoge načine. Tako, da ti ni vseeno s čim se hraniš, ni ti vseeno, kakšne misli imaš, ni ti vseeno ali telesu privoščiš gibanje in koliko in kakšnega  in ni ti vseeno koliko počitka in razvedrila si nameniš.

Vse to so mogočni notranji temelji na katere imaš vpliv. Res. 😀

3. Korak za korakom dosežeš svoj cilj- spusti pričakovanja.
Tako tudi ti lahko ustvariš dobre temelje telesnega in čustvenega ravnovesja in pomahaš adijo tistim dnem, ko si občutil tesnobo, napetost, brezizhodnost, depresivnost in podobna nizka stanja. Uspelo ti bo. Samo začni s prvim korakom. Prav?

Na začetku se ti lahko taka naloga zdi čisto preveč in neobvladljiva. Nisi edini. Mnogi se tako počutijo. Tudi jaz sem bila ena njih. Rešitev je v drobnih korakih, potrpežljivosti in sočutju do sebe, ko se učiš novih stvari.

Začni s tem, da greš na sprehod v naravo, izloči iz svoje prehrane sprožilce vnetij in vznemirjenj, kot so sladkor, kava, gluten, kazein, uvedi čas za meditacijo / ponavljanje afirmacij / delo z ogledalom (že 5 minut je nekaj) in pojdi spat najkasneje med 22.00 in 23.00 zvečer, ko telo začne z obnovo.

Ali že poznaš dobrobiti “ridinga”?

“Riding” ali branje polja, je poglobljena meditacija za sproščanje stresa in globljih napetosti. Je moj avtorski pristop. Na lahkoten način te spreminja tako, da čisti stare vzorce, topi blokade in krepi notranje moči. “Ukrojena” je po meri posameznika in ga spodbuja k rešitvam.  Redno poslušanje Mp3 posnetka “ridinga”, je mnogim mojim klientom/učencem prinesel želeni napredek.

Kje si ti pri doseganju izpolnjenosti in zadovoljstva?

Upam, da nisi eden tistih, ki oznanja, da nič kar poskusi ne deluje. Ah, verjetno nisi, drugače ne bi bil na moji mail listi??? Jaz ne verjamem v naključja. Želiš se spremeniti. Želiš delati na sebi in preseči strahove, odpore, napetosti. Zato še danes sprejmi odločitev zase tako, kot je to pred časom naredila moja klientka Melina Merdanovič, ki je sedaj zadovoljna.

Na vprašanje komu bi priporočila mentorski program Notranja moč je zapisala: “Njeni programi ne potekajo v coni udobja, prinašajo izzive, spremembe, vendar tudi konkretne rezultate. Takšen program bi priporočila vsem, ki se ne bojijo pretresti svojega življenja, pogledati resnici v oči in nato stopiti na pot k ustvarjanju najboljše verzije sebe in oblikovanju polnega in izpolnjenega življenja. Na tej poti je meni Anita predstavljala močan veter v hrbet ter vlivala pogum na ljubeč način.” 

Prijavi se na uvodno srečanje….več tu.

Če želiš prejemati zanimive članke s področja osebnega razvoja in kako v svojem življenju ustvariti več blaginje, lahko svoj mail zapišeš v obrazec zgoraj desno. Ob tem te čaka darilo.

Anita Kejžar Škulj, licenciran Life coach – trenerka za življenjska vprašanja