Zadnjič sem na družinskem pikniku dobila odlično vprašanje sorodnika, ki je sedel nasproti mene. Za mizo obloženo z dobrotami, je družbi začel razlagati. Njegov glas je bil rahlo privzdignjen, posmehljiv. Rekel je:« Sem poskusil. Sem si nalepil sliko avtomobila, hiše in tega kar si želim. So rekli, da me bo to vleklo naprej. Pa se mi zdi, da to nič ne deluje.« Z vprašujočim pogledom je namignil proti meni, da naj mu dam odgovor.

Se tudi tebi zgodi, da slišiš za idejo, ki te navdihne, jo poskusiš, nato pa razočarano odnehaš? Tam, kjer se na raznih življenjskih področjih srečujemo z novostmi in neznanim, lahko sami sebe nehote odvrnemo. Kaj je možen vzrok?  Pogosto gre za strah pred neznanim in da nismo dovolj dobri.

Sorodnika sem preusmerila, naj pogleda v preteklost.

Zelo hitro sem v svoje misli dobila idejo. Uporabila sem prispodobo otroka v prvem razredu. Pogledala sem ga v oči in mu z mehkim a jasnim glasom rekla:« Saj se spomniš, ko so ti odrasli govorili, da se boš naučil pisati. Star si bil šest, sedem let. Koliko vaje je bilo potrebno, da si tisti a, tisti š in tisti j speljal tako, kot je potrebno. Kakšne težave si imel na začetku, ko te roka ni želela ubogati. Koliko frustracij je bilo vmes, do trenutka, ko so črke stekle v besede in jih sedaj z lahkoto pišeš v stavke. Se strinjaš, da ni šlo čez noč? » Prikimal je v odgovor. Po odzivu njegovih oči, kam je usmeril pogled, sem videla, da je začel razmišljati širše. Njegovo prepričanje, da je nekaj točno tako, se je začelo rahljati.

Kje v nas nastajajo prepričanja?

Včasih, ko delam Reading polja, dobim jasne informacije o tem, kako deluje um posameznika. Pokaže mi del uma, ki je kot majhen otrok, ki se dolgočasi. Iz dolgočasja napleta zgodbe, mentalne konstrukte, izmišlja si grozljive zgodbe. Ti se zdijo resnične in jim oseba celo verjame. Na primer: oseba verjame, da je v preteklosti naredila nekaj tako groznega, da si še do danes ne more odpustiti. V resnici je lahko šlo za manjši incident, ki ga je ta del uma prenapihnil in sedaj straši samega sebe. Na žalost tako delujemo sami proti sebi oz. smo samodestruktivni. To pa ni najboljša življenjska strategija.

Kako lahko preusmeriš tok svojih misli?

Tvoj um cel dan nekaj melje. Lahko melje v smer, da te straši.  Lahko pa izbereš, da ga kot majhnega otroka zaposliš tako, da svojo čudovito kreativno moč usmeri v točno določeno smer. Začneš ga trenirati in vzgajati. Pri tem si vztrajen, ljubeč in odločen. Ja, govorim o izjemni moči afirmacij, avtosugestij in kreativne vizualizacije. To so orodja samopomoči. Jih že poznaš?

Gremo v prakso. Ena zabavna vaja zate.

  1. Zaposli svoj um s tole afirmacijo: »Iz dneva v dan, v vseh pogledih, postajam boljši in boljši.« Ponavljaj si jo v mislih. Ponovno in ponovno. Ko hodiš, ko pereš posodo, ko čakaš v vrsti v trgovini. Vse to so možnosti za vadbo, in so ti nenehno dosegljive.
  2. Naslednji korak je, da sebe vidiš, kako iz dneva v dan, na vseh področjih, postajaš boljši in boljši. Če sebe ne vidiš, lahko prikličeš občutke izboljšanja. Vprašaj se, kje se nahajaš, ko ti gre bolje in bolje. Uporabi vseh pet čutil. Naj postane resnično. Kakšen je npr. tvoj vonj uspeha?
  3. Vse skupaj se bo začelo hitreje odvijati, če boš dodal še domišljijo. Če se še ne vidiš, kako ti gre bolje, si to enostavno izmisli. Domišljija je kreativna formula uma, ki ustvarja in premika meje v nas, kaj je mogoče. Si predstavljaš, kakšen bi bil svet brez Nikole Tesle, Walta Disneya in Steva Jobsa?

Si že na poti k uresničitvi osebnih potencialov? Ti do tja manjka še kakšna neprehojena stopnica?

Pomagam ti, da delaš odločne korake naprej in odpraviš omejujoče vzorce v osebnem in poslovnem življenju. Če si želiš povečati notranji mir, ravnovesje, samozavest in  motiviranost k akciji v osebnem ali poslovnem življenju, preveri svetovalni program Notranja moč. Prijavi se na uvodno srečanje….več tu.

Če želiš prejemati zanimive članke s področja osebnega razvoja in kako v svojem življenju ustvariti več blaginje, lahko svoj mail zapišeš v obrazec na desni strani zgoraj. Ob tem te čaka darilo.

 

Anita Kejžar Škulj, licenciran Life coach – trenerka za življenjska vprašanja